Jak uniknąć anemii?

Jak uniknąć anemii?

Żelazo ma ogromne znaczenie dla naszego organizmu i nie może go zabraknąć w diecie każdego z nas. Szczególnie uważne muszą być osoby ze skłonnością do anemii. Dla nich żelazo jest najważniejszym składnikiem, jaki znajduje się w każdym posiłku. Jaka jest rola tego elementu? Bez niego nie byłoby hemoglobiny, bierze udział w tworzeniu erytrocytów i leukocytów. Odgrywa znaczącą rolę, jeśli chodzi o odporność organizmu ludzkiego. Niedobór żelaza powoduje niedokrwistość, problemy z termoregulacją oraz wydolnością fizyczną. Problemy z niedoborem żelaza mają kobiety, które cechują się bardzo obfitymi krwawieniami w czasie miesiączki. Warto skonsultować z lekarzem zasadność stosowania suplementów z żelazem, jeśli nasza dieta nie pozwala na dostarczenie odpowiedniej ilości tego składnika. Gdzie możemy go znaleźć? Spore ilości znajdują się w czerwonym mięsie, poleca się spożywanie wątroby, a także żółtek jaj, pełnoziarnistych produktów oraz kakao. Żelazo znajdziemy również w zielonych warzywach i orzechach. Warto pamiętać również o substancjach, które wspomagają wchłanianie żelaza przez nasz organizm. Ogromną rolę odgrywa tutaj witamina C, która kilkakrotnie zwiększa wchłanianie pierwiastka. Zmniejszają je natomiast napoje, które wszyscy pijemy, czyli kawa i herbata. Chcąc poprawić wchłanianie żelaza, powinniśmy także ograniczyć spożycie czerwonego wina.

[Głosów:1    Średnia:5/5]