Zdrowotne znaczenie błonnika

Zdrowotne znaczenie błonnika

Błonnik pojawia się na sklepowych półkach nie tylko w postaci warzyw i owoców, ale również w płatkach śniadaniowych, otrębach i musli. Istnieją produkty, które nie zawierają błonnika. Należy do nich m.in. mięso, mleko, masło czy alkohol. Czym charakteryzuje się ta substancja, skoro zyskuje uznanie dietetyków i jest chętnie kupowana przez osoby dbające o swoją sylwetkę? Przede wszystkim trzeba wiedzieć o tym, że błonnik pomaga regulować trawienie i jest polecany osobom ze skłonnościami do zaparć i nieregularnego wypróżniania się. To problem, o którym nie wszyscy mówią, ale można pomóc sobie poprzez dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości błonnika. Ponadto pomaga on w regulowaniu ciśnienia krwi, a także przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Błonnik ma zbawienny wpływ na jelita oraz przewód pokarmowy. Dlatego jest doceniany przez lekarzy i polecany osobom z nadwagą czy skłonnością do otyłości. Znajduje się także w diecie cukrzyków, ponieważ pozwala obniżać poziom glukozy we krwi. Jeżeli nie spożywamy produktów bogatych w błonnik, możemy dostarczyć go organizmowi dzięki specjalistycznym suplementom diety, których nie brakuje na rynku. Pamiętajmy też, aby nie przesadzić. Zamiast pomóc, błonnik może wtedy spowodować ból brzucha czy wzdęcia. Nie powinny go stosować osoby z wrzodami oraz poważnymi stanami zapalnymi układu pokarmowego.

[Głosów:1    Średnia:5/5]